Image3
Αναστάσιος Περδίος

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

 

aps1
Ο Αναστάσης φαντάρος

 

aps2
Ο Αναστάσης (πρώτος από αριστερά) με τους φίλους του στο Λονδίνο

 

aps3
Ο Αναστάσης (δεξιά) με τον καλύτερό του φίλο Κυριάκο Σαμψών.

 

aps4
Φοιτητής στο Λονδίνο.

 

aps5
Πριν πάει για σπουδές στο Λονδίνο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΡΔΙΟΣ

Ο Αναστάσιος, γιος του Πέτρου Περδίου και της Αγάθης Βουτουρή, γεννήθηκε στην Ορμήδεια το 1950. Ήταν ο μικρότερος από τα επτά παιδιά της οικογένειας.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του φοίτησε στην Τεχνική Σχολή Λάρνακας (στον κλάδο της Ηλεκτροτεχνίας), από την οποία αποφοίτησε με άριστα (19+). Διακρινόταν για την επίδοσή του στα γράμματα.

Το 1968 κατατάγηκε στο Κ.Ε.Ν. Λάρνακας, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Στη συνέχεια υπηρέτησε στη Μοίρα Πυροβολικού του Τρικώμου μέχρι το τέλος της θητείας του.

Προικισμένος νέος, αφού εργάστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Α.Η.Κ., έφυγε για την Αγγλία εξασφαλίζοντας εισδοχή σε πανεπιστήμιο, για να σπουδάσει φυσικομαθηματικός. Εκεί ο Αναστάσης ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στο κυπριακό φοιτητικό κίνημα, του οποίου υπήρξε ηγετικό στέλεχος.

Και ενώ τα φοιτητικά χρόνια κυλούσαν ξέγνοιαστα και ο Αναστάσης, τελειόφοιτος πια, δεν έβλεπε την ώρα να πάρει το πτυχίο του, μια ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μοιραία ν’  αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Εκείνη την περίοδο, πριν από το καλοκαίρι του 1974, η Κυπριακή Κυβέρνηση έδινε την ευκαιρία σε όσους είχαν τα προσόντα να δώσουν εξετάσεις, για να γίνουν πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών (γινόταν προσπάθεια από την Κυπριακή Κυβέρνηση να στελεχωθούν οι Κυπριακές Αερογραμμές με Κύπριους πιλότους).

Ο Αναστάσης ήρθε στην Κύπρο και έδωσε εξετάσεις. Ενώ περίμενε τα αποτελέσματα, τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου 1974 σημάδεψαν τη μοίρα και το μέλλον του. Στις 20 Ιουλίου έγινε η τουρκική εισβολή. Ο Αναστάσης είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει στις σπουδές του, αν το ήθελε, γιατί οι Άγγλοι έστελλαν στην Αγγλία μέσω των βρετανικών βάσεων Ακρωτηρίου όσους φοιτητές το επιθυμούσαν. Ο Αναστάσης, όμως, έμεινε να υπερασπίσει την πατρίδα του που κινδύνευε.

Οι δικοί του τον είδαν για τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου. Στις 20 Ιουλίου 1974 κατατάγηκε στην 181 Μοίρα Πυροβολικού ως έφεδρος μαζί με 200 περίπου άλλους. Διατάχθηκαν να προωθηθούν στη περιοχή Κερύνειας για αποτροπή της τουρκικής απόβασης, που ήταν σε εξέλιξη. Καθ' οδόν, κοντά στο χωριό Αγκαστίνα, υποχρεώνονται να δώσουν μάχη για να εξουδετερώσουν αντίσταση Τουρκοκυπρίων, και ακολούθως φθάνουν στην περιοχή «Άσπρη Μούττη» στον Πενταδάκυλο. Τις επόμενες τρεις μέρες οι άνδρες της Μοίρας παίρνουν μέρος σε διάφορες επιχειρήσεις εναντίον του Τούρκου εισβολέα.

Στις 23 Ιουλίου 1974, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η Μοίρα διατάχθηκε να κατευθυνθεί προς τη Λευκωσία μέσω Συγχαρί. Λίγο έξω από το Συγχαρί η Μοίρα, παρά την εκεχειρία, έπεσε σε τουρκική ενέδρα και δέχτηκε καταιγισμό πυρών από βαριά όπλα. Ακολούθησε σφοδρή μάχη με τρομακτικές απώλειες. Στη μάχη χάνονται τα ίχνη δεκάδων ανδρών της Μοίρας, μεταξύ των οποίων και του Αναστάση, του οποίου έκτοτε αγνοείται η τύχη. Ο Αντώνης Καρανικόλας από το Κάτω Βαρώσι, ένας από τους επιζήσαντες στρατιώτες της Μοίρας, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της μάχης κτυπήθηκε κάποιος φίλος του Περδίου. Ο Αναστάσης, μόλις τον είδε, έτρεξε προς το μέρος του πυροβολώντας εναντίον των Τούρκων, για να του δώσει κάλυψη. Φθάνοντας κοντά του κτυπήθηκε και ο Αναστάσης από τουρκικά πυρά και έπεσε. Ο μάρτυς δεν μπόρεσε να διαπιστώσει πόσο σοβαρά πληγώθηκε, γιατί γύρω μαινόταν η μάχη και επικρατούσε πανδαιμόνιο από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. Ύστερα από λίγο οι Τούρκοι έκαμαν γενική επίθεση και κατέλαβαν την περιοχή.

Η Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Αγγλίας ενδιαφέρθηκε για τον Αναστάση. Έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη του. Η απάντηση του πρωθυπουργού της εισβολής ήταν ότι δεν μπορούσε να δώσει πληροφορίες στρατιωτικής φύσεως.

Από τότε έφτασαν στην οικογένειά του πολλές και αντιφατικές πληροφορίες. Η πραγματικότητα είναι όμως μία και μάλιστα πολύ οδυνηρή: ο Αναστάσης εξακολουθεί να είναι αγνοούμενος.

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο ”ΣΤΙΓΜΕΣ 1974” γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο, τη σχολική χρονιά 2005-2006 .

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!