Image3
Κώστας Μακρής

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

 

cms1
Ο Κώστας με τη στολή του αξιωματικού.

 

cms2
Ο Κώστας (στη μέση) μαζί με φίλους του από το στρατό.

 

cms3
Ο Κώστας με τη στολή του αξιωματικού.

 

cms4
Ο Κώστας με τη σύζυγό του Δήμητρα και το γιο τους Αντρέα.

 

cms5
Ο Κώστας και η σύζυγος του Δήμητρα τη μέρα του γάμου τους.

 

cms6
Ο Κώστας σε εκδρομή στην ύπαιθρο.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Ο Κώστας, γιος του Νικόλα Μακρή και της Φλουρέντζας Σπύρου, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 19.04.1945. Ήταν το πρώτο από τα εφτά παιδιά της οικογένειας.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του φοίτησε στο Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας.

Το 1963 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρέτησε στο 265 Τάγμα Πεζικού. Το 1965 βρισκόταν στην περιοχή Κοκκίνων με το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Μετά την απόλυσή του από την Εθνική Φρουρά ο Κώστας προσλήφθηκε υπάλληλος στην Α.Η.Κ., ενώ στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείτο με τη γεωργία. Το 1965 νυμφεύτηκε με τη Δήμητρα Οδυσσέα Ποσκώτη. Η ευτυχία του αρμονικού ζεύγους ολοκληρώθηκε με την απόκτηση δύο αγοριών, του Αντρέα και του Νικόλα, που, όταν χάθηκε ο πατέρας τους, ήταν ηλικίας 6 χρόνων και 3 μηνών αντίστοιχα.

Στο κάλεσμα της πατρίδας το καλοκαίρι του 1974 ο Κώστας έτρεξε από τους πρώτους. Στις 20 Ιουλίου κατατάγηκε ως έφεδρος αξιωματικός στο 226 Τ.Π., που μετά την πρώτη φάση της εισβολής μετακινήθηκε στο Παλαίκυθρο. Η μητέρα και η σύζυγός του τον είδαν για τελευταία φορά μια εβδομάδα πριν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, όταν τον επισκέφθηκαν στη Μονάδα του, που βρισκόταν στρατοπεδευμένη έξω από το Παλαίκυθρο, σε δάσος κοντά στο υδραγωγείο. Σε συζήτηση που έγινε εκείνη την ημέρα για το αν θα μπορούσαν να κρατήσουν τις θέσεις τους με τον οπλισμό που διέθεταν ή έπρεπε να υποχωρήσουν, ο Κώστας τους έδωσε την ελληνοπρεπή απάντηση: «Εγώ είμαι η κεφαλή και δεν μπορώ να εγκαταλείψω την θέση μου ούτε τους στρατιώτες μου».

Στις 14 Αυγούστου άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Ο Κώστας διατάχθηκε να μεταβεί με άλλους στην περιοχή του χωριού Τραχώνι Κυθρέας, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που ήταν εκεί. Την ίδια μέρα τα τουρκικά στρατεύματα, αφού έσπασαν την αμυντική γραμμή Μιας Μηλιάς, προέλασαν με συνοδεία αρμάτων μάχης και αεροπορική κάλυψη εναντίον των θέσεων που βρίσκονταν ο Κώστας με τους συντρόφους του, τις οποίες και έπληξαν με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς διατάχθηκαν να οπισθοχωρήσουν προς την περιοχή Παλαικύθρου. Η Μονάδα του Κώστα προέβαλε σθεναρή αντίσταση, αλλά δυστυχώς αποδεκατίστηκε. Ο άνθρωπος που τον είδε για τελευταία φορά ήταν ο ασυρματιστής. Τον άφησε πληγωμένο και πήγε για να φέρει βοήθεια, αλλά όταν γύρισε, ο Κώστας είχε εξαφανιστεί. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε διαφορετικό λόχο του ίδιου τάγματος υπηρετούσαν και τα αδέλφια Νίκος και Κώστας Κυριάκου, που είναι επίσης αγνοούμενοι.

Από τότε πολλές αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφθασαν στους συγγενείς του. Όπως μας αφηγήθηκε η αδελφή του Ελένη, ο θείος της γυναίκας του Δήμητρας, ο οποίος ήταν μόνιμος κάτοικος Αγγλίας, τους ανέφερε ότι είδε στην αγγλική τηλεόραση λεωφορεία που μετέφεραν αιχμαλώτους στην Τουρκία, ανάμεσα στους οποίους αναγνώρισε τον Κώστα. Επιπλέον, κάποιος αιχμάλωτος που γύρισε από τα Άδανα ανέφερε στους δικούς του την πληροφορία ότι ο Κώστας, πληγωμένος στο πόδι, βρισκόταν μαζί του στις τουρκικές φυλακές.

Ο Κώστας ήταν πρόσωπο πολύ αγαπητό στον χώρο της εργασίας του. Αυτό το επιβεβαιώνει η πράξη ανθρωπιάς των συναδέλφων του στην Α.Η.Κ., οι οποίοι κάθε μήνα - μέχρι την μέρα που ο Κώστας θα αφυπηρετούσε κανονικά - συγκέντρωναν με δικές τους εισφορές το μισθό του και τον έστελλαν στην οικογένειά του.

Ο Κώστας είναι σήμερα αγνοούμενος. Η γριά μητέρα του ουδέποτε πίστεψε ότι ο γιος της δεν είναι ζωντανός. Τριάντα δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του περιμένει καρτερικά την επιστροφή του.

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο ”ΣΤΙΓΜΕΣ 1974” γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο, τη σχολική χρονιά 2005-2006 .

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!