Image3
Ισίδωρος Ισιδώρου

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

 

iis1
Ο Ισίδωρος φαντάρος.

 

iis2
Ο Ισίδωρος φαντάρος.

 

iis3
Ο Ισίδωρος σε ηλικία περίπου 17 χρονών.

 

iis5
Ο Ισίδωρος πριν πάει στρατό.

 

iis6
Ο Ισίδωρος μαζί με φίλους του στο γάμο του Χρίστου Χαρίλαου από την Ορμήδεια.

ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΥ

Ο Ισίδωρος, γιος του Κώστα Ισιδώρου και της Κυριακούς Γεωργίου, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 07.01.1955. Ήταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.

Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του ρίχτηκε στη βιοπάλη. Αρχικά ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και αργότερα προσλήφθηκε υπάλληλος στην εταιρεία ηλιακών θερμοσιφώνων «Ερμής» των Α/φών Κουφού. Ήταν πολύ δραστήριος νέος και ευχάριστος στην παρέα του. Μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα και το κολύμπι.

Τον Ιανουάριο του 1973 κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά, για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Με δική του προτίμηση εντάχθηκε στα Λ.Ο.Κ. και τοποθετήθηκε στη 32η Μοίρα Καταδρομών, που είχε τη βάση της στον Άγιο Χρυσόστομο, με το βαθμό του δεκανέα.

Οι γονείς του τον είδαν για τελευταία φορά, όταν ήρθε με άδεια στο σπίτι του λίγες μέρες πριν από το πανηγύρι της Ορμήδειας (Αγίου Κωνσταντίνου του Αλαμάνου, 01.07.74). Φεύγοντας αποχαιρέτισε και φίλησε τη μητέρα του, λες και είχε την προαίσθηση ότι αυτή θα ήταν η τελευταία τους συνάντηση.

Με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, στις 20.7.1974, η 32η Μοίρα Καταδρομών διατάχθηκε να μεταβεί στην Κερύνεια και να προσβάλει το ύψωμα «Άσπρη Μούττη», που κατείχαν οι Τουρκοκύπριοι. Οι προσπάθειες κατάληψης του υψώματος αποβαίνουν άκαρπες και η 32η Μ.Κ. επιστρέφει στην έδρα της για ανασύνταξη. Εκεί αναζητά τον Ισίδωρο εναγωνίως ο συγχωριανός και στενός του φίλος Γιαννής Σαμπαρτάς, ο οποίος υπηρετούσε στον 1ο λόχο της 32ης Μ.Κ. Όμως, κανένας από τους παρευρισκομένους δεν ήξερε κάτι που αφορούσε τον Ισίδωρο.

Σύμφωνα με μαρτυρία του Αλέξανδρου Χαλαμάντουρου από το Παραλίμνι, ο Ισίδωρος με έναν άλλο στρατιώτη και τον ίδιο το μάρτυρα έχασαν την επαφή με τη Μοίρα τους, διότι είχαν διαταχθεί να προσπαθήσουν να βρουν νερό. Κατόρθωσαν, όμως, να επικοινωνήσουν στις 21.7.1974 με την 33η Μ.Κ., που βρισκόταν στην περιοχή του Πέλλα-Πάις, και εντάχθηκαν σ’ αυτή.

Το πρωί της 22ας Ιουλίου η 33η Μ.Κ. μεταβαίνει στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Κερύνειας, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που πολεμούσαν εκεί για ν' ανακόψουν την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων προς την Κερύνεια. Γύρω στις 11 το πρωί της 22ας Ιουλίου 1974 η ομάδα του Ισίδωρου ενεπλάκη σε άγρια μάχη με τα τουρκικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να υποχωρήσει προς την Κερύνεια. Εκεί ο Αλέξανδρος Χαλαμάντουρος χωρίζει με τον Ισίδωρο και, όπως μας ανέφερε, δεν γνωρίζει τίποτε για την τύχη του.

Πληροφορίες για τη συνέχεια μας δίνει ο Ισίδωρος Ισιδώρου του Γεωργίου, εξάδελφος του αγνοούμενου Ισίδωρου, ο οποίος υπηρετούσε στην 33η Μ.Κ. Σύμφωνα μ’’ αυτόν, ο Ισίδωρος συνέχισε να μάχεται με ηρωισμό και γενναιότητα εναντίον των Τούρκων εισβολέων μέχρι το στάδιο της Κερύνειας, το Γ.Σ. Πράξανδρος. Εκεί χάνει τα ίχνη του Ισίδωρου και δεν γνωρίζει τι απέγινε.

Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο ”ΣΤΙΓΜΕΣ 1974” γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο, τη σχολική χρονιά 2005-2006 .

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!