Image3
Νίκος Κυριάκου

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

 

nks8
Ο Νίκος με την αρραβωνιαστικιά του Ελένη.

 

nks9
Ο Νίκος σε μια φωτογράφησή του.

 

nks10
Ο Νίκος με τη σύζυγό του Ελένη κατά τη διάρκεια της τελετής του γάμου τους.

 

nks11
Ο Νίκος με τη σύζυγό του Ελένη μετά το τέλος της τελετής του γάμου τους.

 

nks12
Ο Νίκος με τη σύζυγό του Ελένη τη μέρα του γάμου τους.

 

nks13
Ο Νίκος με τη σύζυγό του Ελένη έξω από το σπίτι τους την μέρα του γάμου τους.

 

nks14
Ο Κώστας (αριστερά) μαζί με τον αδελφό του Νίκο (δεξιά).

 

nks15
Ο Κώστας (καθήμενος αριστερά) και ο αδελφός του Νίκος (καθήμενος δεξιά) μαζί με συναδέλφους τους στη Δεκέλεια.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Ο Νίκος, γιος του Κυριάκου Κυριάκου και της Ελένης Νικολάου Κοσμά, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 10.04.1946. Ήταν το δεύτερο από τα εφτά παιδιά της οικογένειας και αδελφός του Κώστα Κυριάκου, επίσης αγνοουμένου.

Ο Νίκος, γόνος φτωχής οικογένειας, αναγκάστηκε να ριχτεί πολύ νωρίς στον αγώνα της ζωής. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του άρχισε να εργάζεται στο λιμάνι Λάρνακας και αργότερα ως ελαιοχρωματιστής και σερβιτόρος στις αγγλικές βάσεις Δεκέλειας, ενώ ταυτόχρονα ασχολείτο και με τη γεωργία.

Το 1965 κατατάγηκε στο Κ.Ε.Ν. Λάρνακας και υπηρέτησε τη θητεία του στο 256 Τάγμα Πεζικού.

Το 1967 νυμφεύτηκε την Ελένη Θεοφάνους από το Λιοπέτρι με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Κυριάκο και τον Αντώνη. Την ευτυχισμένη ζωή του Νίκου και της οικογένειάς του διέκοψαν τα τραγικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974. Ο Νίκος με τον αδελφό του Κώστα, όπως και χιλιάδες άλλοι Ελληνοκύπριοι νέοι, ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της πατρίδας.

  • Πώς χάθηκαν τα αδέλφια Κώστας και Νίκος Κυριάκου, σύμφωνα με μαρτυρίες των συμπολεμιστών τους Νίκου Μηνά από την Αθηένου και Γρηγόρη Σάββα από την Αραδίππου.

Η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής βρήκε τα δύο αδέλφια να υπηρετούν στο Λόχο Διοικήσεως του 226 Τ.Π., ο οποίος αποτελείτο από 25-30 έφεδρους στρατιώτες. Ο Λόχος Διοικήσεως έδρευε στο Δημοτικό Σχολείο Παλαικύθρου και υπεύθυνοι αξιωματικοί ήταν οι έφεδροι ανθυπολοχαγοί Τάσος Ιωαννίδης (αγνοούμενος) και Νικόλαος Αντωνίου Φίλιος (διασώθηκε).

Το πρωί της 14ης Αυγούστου οι Τούρκοι άρχισαν γενική επίθεση κατά των δυνάμεων της Εθνοφρουράς στην περιοχή. Το 226 Τ.Π. υπέστη σφοδρό βομβαρδισμό και ο Λόχος Διοικήσεως απώλεσε την επικοινωνία με τα υπόλοιπα τμήματα του τάγματος. Πληροφορήθηκαν, όμως, από πολίτες που διέφευγαν προς τα νότια ότι διασπάστηκε από τους Τούρκους η αμυντική γραμμη της Ε.Φ. στη Μια Μηλιά. Έτσι, αποφάσισαν να επιβιβαστούν σ’  ένα επιταγμένο λεωφορείο της εταιρείας Α/φοί Λευκαρίτη, για να διαφύγουν προς τα νότια μέσω Τύμπου–  Πυροΐου.

Και ενώ το λεωφορείο πορευόταν προς το νότο, οι δύο ανθυπολοχαγοί διέταξαν τον οδηγό Γρηγόρη Σάββα να κάμει στάση, ώστε να προσπαθήσουν να έλθουν σε επικοινωνία με το διοικητή του τάγματος. Πράγματι, ο οδηγός σταματά το λεωφορείο σ’  ένα ύψωμα μεταξύ Παλαικύθρου και Τύμπου, κοντά σε μια μάντρα. Η στάση διαρκεί 2-3 ώρες, αλλά δεν καταφέρνουν τελικά να έλθουν σε επικοινωνία με το διοικητή και ξαναμπαίνουν στο λεωφορείο, για να συνεχίσουν την πορεία προς την Τύμπου.

Από δω και πέρα αρχίζει η δραματική εξέλιξη των γεγονότων. Κατά τη διάρκεια της πορείας βρέθηκαν μπροστά σε τουρκικά άρματα, ένα από τα οποία άρχισε να βάλλει με το κανόνι του εναντίον τους. Μία οβίδα έσκασε αριστερά, πολύ κοντά στο λεωφορείο, και οι εθνοφρουροί άρχισαν να εξέρχονται πανικόβλητοι από το όχημα. Τα τουρκικά άρματα, που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση, μυδραλλιοβολούσαν συνεχώς κατά του λεωφορείου. Ο Νίκος Μηνά κατορθώνει, έρποντας στο έδαφος, να καλυφθεί πίσω από ένα μικρό ύψωμα. Σε κάποιο χρονικό σημείο ακούει μια φωνή και διαπιστώνει την ύπαρξη του οδηγού Γρηγόρη Σάββα. Οι δυο τους διερωτώνται τι απέγιναν οι υπόλοιποι σύντροφοί τους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει οτιδήποτε. Σε 5-10 λεπτά έρχεται κοντά τους ο Νίκος Κυριάκου, στον οποίο ο Νίκος Μηνά προσφέρει νερό από το παγούρι του. Ούτε και αυτός γνωρίζει κάτι για την τύχη των άλλων συναγωνιστών τους.

Στη συνέχεια, μετά από μια μικρή σύσκεψη μεταξύ τους, επικράτησε η άποψη να επιστρέψουν προς το Παλαίκυθρο. Παίρνουν το δρόμο προς την επιστροφή και συναντούν μπροστά τους ένα χοιροστάσιο, στο οποίο αποφασίζουν να κρυφτούν. Από εκεί παρατηρούν μεγάλη κίνηση στρατιωτικών οχημάτων αδιευκρίνιστης εθνικότητας. Παραμένουν κρυμμένοι στο χοιροστάσιο και σε λίγη ώρα καταφθάνουν κοντά τους ο Αντρέας Στυλλή από τα Λειβάδια Λάρνακας και ο δάσκαλος Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους από το Κοιλάνι Λεμεσού, και οι δύο διασωθέντες από το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι στρατιώτες του Λόχου Διοικήσεως. Ακολούθως κατέφθασαν στο χοιροστάσιο ακόμη 15 άτομα περίπου, προερχόμενα από άλλα στρατιωτικά τμήματα της περιοχής. Δύο από αυτούς ήταν ο Κώστας Κάπελλος και ο Κυριάκος Μαππούρας, συγχωριανοί του οδηγού Γρηγόρη Σάββα από την Αραδίππου.

Σε κάποια στιγμή, ενώ ήταν εξαντλημένοι και διψασμένοι, αναζήτησαν νερό και βρήκαν μέσα στο χοιροστάσιο δύο βαρέλια, αλλά δυστυχώς το νερό που περιείχαν ήταν ακατάλληλο προς πόσιν. Κάποιοι εντόπισαν εκεί κοντά ένα πηγάδι, από το οποίο άντλησαν νερό και ξεδίψασαν. Τότε ο Νίκος Μηνά εισηγήθηκε στο δάσκαλο Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους να μετα κινηθούν σ’  ένα διπλανό καλαμιώνα για καλύτερη κάλυψη, διότι αντιλήφθηκε κίνηση τουρκικών αρμάτων μάχης. Ο δάσκαλος φωνάζει τους υπόλοιπους εθνοφρουρούς να τους ακολουθήσουν, αλλά έρχονται στον καλαμιώνα μόνο οι Γρηγόρης Σάββα, Αντρέας Στυλλή, Κώστας Κάπελλος και Κυριάκος Μαπππούρας. Ο Νίκος Μηνά διερωτάται πού είναι ο Νίκος και γιατί δεν τους ακολουθεί, αμέσως όμως διαπιστώνει ότι ένα τουρκικό άρμα καταφθάνει και σταματά δίπλα στο χοιροστάσιο. Ένας Τούρκος στρατιώτης εξέρχεται από τον πύργο του άρματος και φωνάζει στους Ελληνοκύπριους στρατιώτες να παραδοθούν. Πράγματι, αυτοί βγαίνουν από το χοιροστάσιο και παραδίνονται όλοι. Σε λίγο φθάνει εκεί ένα μικρό λεωφορείο, μάρκας Morris και κόκκινου χρώματος, στο οποίο οι Τούρκοι στρατιώτες υποχρεώνουν τους συλληφθέντες να επιβιβαστούν. Το όχημα με τους εθνοφρουρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Νίκος Κυριάκου, ξεκινά προς την κατεύθυνση του τουρκοκυπριακού χωριού Μόρα. Αυτές είναι και οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε για τον Νίκο.

Την επόμενη μέρα, 15 Αυγούστου, οι έξι που κρύφτηκαν στον καλαμιώνα επέστρεψαν μετά από πολλές περιπέτειες στο Παλαίκυθρο και παραδόθηκαν στα τουρκικά στρατεύματα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα Άδανα και στην Αμάσεια της Τουρκίας. Στις 27 Οκτωβρίου, μετά από δίμηνη αιχμαλωσία, επέστρεψαν ελεύθεροι στην πατρίδα τους, την Κύπρο.

Από τότε τα δύο αδέλφια, Κώστας και Νίκος Κυριάκου, είναι αγνοούμενοι και οι οικογένειές τους αναμένουν καρτερικά την εξακρίβωση της τύχης τους.

  • Δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες για τους αδελφούς Κυριάκου, από τον Αντώνη, κουνιάδο του Νίκου, και το συγχωριανό τους Τάσο Κάζη.

Όταν βρίσκονταν στο Παλαίκυθρο, ο Νίκος μαζί με τον αδελφό του τον Κώστα έκοψαν αχλάδια από ένα περιβόλι. Αφού γύρισαν στη βάση του τάγματος, προσέφεραν ένα από τα κομ μένα αχλάδια στον κουνιάδο του Νίκου, τον Αντώνη. Ο Αντώνης τους έδωσε μαχαίρι να καθαρίσουν τα αχλάδια, μήπως ήταν ψεκασμένα, ενώ ο ίδιος το έφαγε ακαθάριστο. Πράγματι, τα αχλάδια ήταν ψεκασμένα. Ο Αντώνης δηλητηριάστηκε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και γύρισε στο χωριό του με αναρρωτική άδεια. Έτσι σώθηκε, ενώ ο Νίκος και ο Κώστας που δεν δηλητηριάστηκαν είναι σήμερα αγνοούμενοι.

¨ Στις 14 Αυγούστου, όταν ο Λόχος Διοικήσεως του 226 Τ.Π. - στον οποίο υπηρετούσαν τα δύο αδέλφια - έκανε την στάση στο ύψωμα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει επαφή με τη διοίκηση του τάγματος, τα δύο αδέλφια συνάντησαν εκεί το φίλο και συγχωριανό τους Τάσο Κάζη, ο οποίος υπηρετούσε σε άλλο τμήμα του 226 Τ.Π. Τότε ο Τάσος πρότεινε στα δύο αδέλφια, που γνώριζαν πολύ καλά την περιοχή, να συνοδεύσουν τη διμοιρία του, ώστε να μην παγιδευτούν από τα τουρκικά στρατεύματα. Τα αδέλφια αρνήθηκαν την εισήγηση του φίλου τους και παρέμειναν στο Λόχο Διοικήσεως. Ο Τάσος Κάζης μετά από πολλές ταλαιπωρίες τελικά σώθηκε, ενώ τα δύο αδέλφια αγνοούνται.

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο ”ΣΤΙΓΜΕΣ 1974” γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο, τη σχολική χρονιά 2005-2006 .

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!