Image3
Παναγιώτης Τζιωνής

Ορμήδεια   ...του ροδιού...

 

pts2
Ο Παναγιώτης πριν το στρατό.

 

pts1
Ο Παναγιώτης στρατιώτης

 

pts3
Ο Παναγιώτης (αριστερά) μαζί με το φίλο του Λουκή Αντωνίου.

 

pts4
Ο Παναγιώτης μαζί με άλλους στρατιώτες της Μονάδας του, όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

 

pts5
Με την αρραβωνιαστικιά του Μαρούλα το 1965.

 

pts6
Ο Παναγιώτης μαζί με τη σύζυγό του Μαρούλα, έγκυο το γιο τους Αντώνη, στο ROMANTZO.

 

pts7
Ο Παναγιώτης (δεξιά) μαζί με το φίλο του Ηλία Θεοφάνους και το γιο του Αντώνη, στα τείχη της Αμμοχώστου.

 

pts8
Σε οικογενειακή συγκέντρωση την Κυριακή των Απόκρεω.

 

pts9
Σε επίσκεψη στην αρχαία Σαλαμίνα με την οικογένειά του.

 

pts10
Ποδοσφαιριστής του Α.Σ.Ο. (πρώτος καθήμενος από αριστερά).

 

pts11
Ο γιος του Αντώνης σε ηλικία 5 ετών.

 

pts12
Ο Παναγιώτης με τη σύζυγό του Μαρούλα μαζί με τους οικογενειακούς τους φίλους Λουκή και Αγγέλα Ζανάκη.

 

pts13
Ο Παναγιώτης μαζί με φίλους του (από αριστερά Μέλιος Θεοδώρου, Σάββας Δαμιανού και Πετράκης Κωνσταντίνου).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΙΩΝΗΣ

Ο Παναγιώτης, γιος του Αντώνη Αντωνίου και της Φλουρέντζας Χαραλάμπους, γεννήθηκε στην Ορμήδεια στις 24.03.1943. Ήταν ο μικρότερος από τα δύο παιδιά της οικογένειάς του.

Μετά την αποφοίτησή του από το Δημοτικό Σχολείο Ορμήδειας ρίχτηκε νωρίς στη βιοπάλη, ακολουθώντας το επάγγελμα του μηχανοδηγού. Ήταν πολύ εργατικός και κατόρθωσε αργότερα να αποκτήσει δικό του φορτηγό για μεταφορές οικοδομικών υλικών. Ο Παναγιώτης αγαπούσε πολύ τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο. Ήταν βασικό στέλεχος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Σ. Ορμήδειας, στην οποία αγωνιζόταν ως δεξιός οπισθοφύλακας.

Το 1963 κατατάγηκε στο Κ.Ε.Ν. Καραόλου, κοντά στο Βαρώσι, και στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πεζικό με το βαθμό του δεκανέα.

Το 1967 νυμφεύτηκε τη Μαρία Νικολάου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τη Φλώρα και τον Αντώνη.

Το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ήταν από τους πρώτους που έδωσαν το παρόν τους στο κάλεσμα της πατρίδας. Κατατάγηκε μαζί με το φίλο του Λούκα Κωστάντα στο 346 Τ.Π., που έδρασε στην πόλη της Λάρνακας.

Μετά το τέλος της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής το 346 Τ.Π. μετακινήθηκε στην περιοχή Κουτσοβέντη στον Πενταδάκτυλο. Στις 12 Αυγούστου επισκέφθηκε για τελευταία φορά την οικογένειά του. Αναχωρώντας την επόμενη μέρα για τη μονάδα του, προαισθανόμενος πιθανώς τι επρόκειτο να συμβεί, τους αποχαιρέτισε όλους λέγοντας ότι ίσως να μην τους ξανάβλεπε. Σε εισήγηση συγγενικού του προσώπου να παραμείνει στο χωριό, έδωσε την ελληνοπρεπή απάντηση: «Μόνον οι προδότες εγκαταλείπουν τη θέση τους».

Στις 14 Αυγούστου, πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής, το 346 Τ.Π. υπέστη σφοδρή επίθεση με όλμους από τον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με μαρτυρία του έφεδρου ανθυπολοχαγού Παναγιώτη Σάββα Γαβριήλ από τους Τρούλλους, ο Παναγιώτης Τζιωνής κτυπήθηκε από εχθρικό όλμο. Αμέσως ο ανθυπολοχαγός έτρεξε κοντά του για να του προσφέρει βοήθεια. Δυστυχώς, όμως, ο τραυματισμένος είχε χάσει τις αισθήσεις του, αφού προηγουμένως φώναξε: «Παναγία μου, τα μωρά μου». Ακολούθως, ο ανθυπολοχαγός Γαβριήλ διέταξε τον λοχία Χριστάκη Φουλή και ένα στρατιώτη, ονόματι Θεόδουλο, να μεταφέρουν τον Παναγιώτη στους πρόποδες του υψώματος. Εκεί τον περίμεναν οι τραυματιοφορείς του Λόχου Υποστηρίξεως, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί για το συμβάν από τον ασυρματιστή Αντρέα Μωυσή, που καταγόταν από τη Λύση.

Από εκεί ο Παναγιώτης μεταφέρθηκε με όχημα στην έδρα του Συγκροτήματος στην Κυθρέα, όπου, σύμφωνα με μαρτυρία του υπεύθυνου στρατιωτικού γιατρού, διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν στη Μαρούλα Τζιωνή ο στρατιωτικός γιατρός και ο υποδιοικητής του 346 Τ.Π. Σταύρος Σύρος, η σορός του άτυχου νέου έμεινε άταφη λόγω της ξαφνικής κατάρρευσης της αμυντικής γραμμής της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά.

Διακαής επιθυμία της οικογένειας του είναι να βρεθούν τα λείψανά του και να θαφτούν στην Ορμήδεια, στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

 

 

 

 

 

 

 

Το κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο ”ΣΤΙΓΜΕΣ 1974” γραμμένο από τους, κ.Κυριάκο Θεοδοσίου κ. Σπύρο Γεωργίου και Νίκο Τσαγγαρίδη Φιλόλογο, τη σχολική χρονιά 2005-2006 .

 
[Splash] [Αρχική] [Το χωριό] [Επισκέψεις] [Επικοινώνησε]

 

(*) Η ιστοσελίδα μας βρίσκετε στα αρχικά της στάδια και έχει σκοπό να συμπεριλάβει οτιδήποτε έχει σχέση με το χωριό από απλές φωτογραφίες και απλά κείμενα μέχρι επαγγελματικές φωτογραφίες και επιστημονικά κείμενα.
Παρακαλούμε όσοι έχουν φωτογραφίες ή κείμενα που νομίζουν θα ήταν καλά να προστεθούν στην ιστοσελίδα της Ορμήδειας και έχουν σχέση με την ιστορία του χωριού με την λογοτεχνία την ποίηση παρακαλούμε να μας τα στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@ormideia.info. Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε το όνομα και το επίθετο σας, τις πηγές σας, ως επίσης και τρόπο επικοινωνίας μαζί σας.
Ευελπιστούμε ότι με τη βοήθειά σας η ιστοσελίδα αυτή θα καταστεί ένα χρήσιμο και διαφωτιστικό εργαλείο στα χέρια του κάθε ενδιαφερόμενου.
Σας ευχαριστούμε!